joi, 30 iulie 2015


Cimbrisor (Thymus serpyllum) Cimbrisor (Thymus serpyllum)


Descriere: 
Cimbrisor (Thymus serpyllum) este o specie de plante perene, erbacee, la bază semilemnificată, din genul Thymus, cu flori purpurii sau roz și ciclam, rar albe, care înflorește vara—toamna. Este ruda sălbatică a cimbrisoru;ui de camp care mai este numit tămâiță sau iarba cucului
Localizare:
Cimbrișorul crește pe dealuri, pe pajiști sau pășuni alpine, în locuri mai greu accesibile precum stâncăriile


Utilizare:
Se folosește atât pentru condimentarea alimentelor cât și pentru prepararea unor ceaiuri în medicina naturistă. Are o acțiune diuretică și antiseptică intestinală, dar se recomandă ca stomahic-aromatic în tusea spastică, convulsivă și astmatică.

De stiut:
Cimbrisorul îsi are originea de pe tărmul mediteranean, fiind utilizat  de civilizaţii mesopotamiene. La noi a venit în secolul al XI-lea. Numele românesc cimbrişor este diminutivul derivat din cimbru. Originea latinescului Thymus se presupune că vine din grecescul thyo, ce înseamnă parfum. O altă interpretare a etimologiei sale ar fi grecescul thymos, adică curaj, forţă, putere.

Utilizare:
Cimbrişorul este o plantă foarte mult utilizată în fitoterapie. Ceaiul obţinut dintr-o linguriţă de cimbrişor uscat, infuzat într-o cană cu apă clocotită, are o acţiune diuretică, coleretică, stomahică, antihelmintică şi antiseptică.

Atentie:
Nu se recomandă administrarea ceaiului de cimbrişor în perioada de sarcină. Acesta poate grăbi naşterea. Este contraindicat persoanelor ce suferă de insuficienţă pancreatică sau gastrică severă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu