vineri, 14 august 2015

 Weekend-ul trecut intr-o tura scurta de o zi la munte, incercand sa scap de caldura insuportabila din Bucuresti am ajuns in zona Cab. Padina.  Am ales un traseu frumos care porneste din spatele cabanei urcand pana la refugiul Saua Strunga, acolo puteti admira o frumoasa panorama spre masivul Piatra Craiului si spre Moeciu De Sus. Mai multe despre acest traseu intr-un post viitor.


Refugiul Saua Strunga


Dar acest post pe blog este despre altceva, in drum spre Saua Strunga un tipat ne-a atras privirile spre cerul senin. O pasare de dimensiuni mari plana deasupra noastra dar la o distanta destul de mare, tipatul ascutit se aude din nou si pasarea dispare dupa o culme. Din inertie am pus mana pe aparat si am reusit sa fac o poza si asta destul de chinuit deoarece aparatul nu vroia sa focalizeze.


Acvila tipatoare

Am exclus din start varianta unui corb, croncanitul lor este inconfundabil asa ca am tras concluzia ca este un uliu sau soim. Pe traseu mi-am dat seama ca am gresit era parca prea mare sa fie, dar totusi nu vroiam sa cred ca este o acvila. De pe vremea tovarasului Ceausescu n-am mai vazut o acvila brazdand cerul muntilor in libertate dar si atunci erau foarte rare.

Ajuns acasa si plin de nerabdare am descarcat poza si am dat zoom, si ce sa vezi cred ca am avut dreptate este o Acvila tipatoare ( Aquila pomarina ).  Din ce m-am documentat numele ei este Arlie si face parte dintr-un proiect live de conservare a acvilei tipatoare mici din Romania.

Traseu realizat de Arlie 2015


Arlie a inceput migratia de primavara la data de 8 februarie si, pentru a ajunge in zona de cuibarit  din Piemontul Fagarasului, a traversat trei continente si 20 de tari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria.

Daca doriti sa urmariti in mod live miscarea lu arlie o puteti face aici  



Acvila de munte ( sursa foto : Silviu Matei )




 Lucruri de stiut despre acvile ! 


 1.  Acvila nu este vultur sunt doua specii diferite! Vulturii fiind incapabili sa vaneze prazi active hranindu-se doar cu cadavre pe cand acvilele sunt vanatorii perfecti doar iarna in lipsa de prada se pot infrupta si ele din cadavre.

2. Sunt cunoscute aproape 60 de specii de acvile.

3. La noi se pot intalni acvila de munte (Aquila chrysaetos chrysaetos) si acvila tipatoare (Aquila pomarina )

4. Cele mai mari acvile se pot intalnii in Peninsula Kamceatka.

5. Femelele sunt mult mai mari decat masculii.

6. Ca dimensiuni acvila de munte este a cincea specie intre cele saizeci.

7. Ca forta de ucidere si putere este a patra specie fiind depasita doar de  acvila harpie, acvila din Filipine, acvila martiala si acvila coronata africana.

8. Este una dintre putinele pasari care poate ucide un om. In natura nu ataca omul dar in captivitate devine foarte agresiva si au existat cazuri de ingrijitori fara experienta care au fost ucisi de aceste pasari.

9. Nu ciocul este arma lor letala ci ghearele puternice. Forta ghearelor unui mascul de acvila este de 15 ori mai mare decat stransoarea mainii unui om obijnuitiar femela de acvila este aproape de doua ori mai puternica decat masculul.

10.  Formeaza perechi pe viata, o acvila nu-si cauta alt partener decat dupa moartea acestuia.


Pentrumai multe lucruri interesante despre aceste frumoase pasari va invit sa cititi aici !






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu